Belangrijk! Verbeter uw beveiliging

Helaas hebben heel wat klanten het afgelopen half jaar te maken gekregen met ransomware waarbij al hun bestanden geëncrypteerd werden en dit met heel wat stress en problemen tot gevolg.

Lees hieronder enkele tips die je kunnen helpen om dit te voorkomen.

1. Zorg voor een degelijke virusscanner

Gratis virusscanners zijn helaas onvoldoende. Zorg ervoor dat je een virusscanner hebt die enkel uit te schakelen is met een paswoord, die massale aanpassingen aan bestanden kan detecteren (behavior monitoring) en die een URL filtering heeft (real time web reputation),…

2. Gebruik veilige paswoorden

azerty123 of p@swoord zijn geen veilige paswoorden.
In principe hoe langer hoe beter, maar er zijn twee richtlijnen:
Ofwel gebruik je een wachtwoordzin “Ikbengetrouwdtoenik29jaaroudwas”
Ofwel minimaal 8 tekens met cijfers, letters, hoofdletters en tekens. Hiervoor kan je bijvoorbeeld ook een zin gebruiken om dit te onthouden “Ik heb 3 kippen en ze leggen elke dag een ei!” wordt dan Ih3k&zledee!

Om al uw paswoorden te onthouden kan je eventueel gebruik maken van een paswoord manager, een voorbeeld hiervan is LastPass

Wil je weten hoe veilig je paswoord is? Dat kan via volgende link https://howsecureismypassword.net/

3. Online back-up

Heeft het noodlot toch toegeslagen dan is het natuurlijk belangrijk om je gegevens te kunnen recupereren.
Lokale back-up’s zijn absoluut belangrijk om snel uw gegevens te herstellen maar vaak hebben ze ook die back-up’s geëncrypteerd. Zorg daarom voor een online backup daar staan uw gegevens altijd veilig.

4. Advanced Threat Protection (ATP)

Beveilig uw mailbox met Advanced Threat Protection. ATP gaat alle links in uw mails vooraf openen en controleren of deze al dan niet veilig zijn. Zijn ze niet veilig dan krijgt u eerst een waarschuwing wanneer u ze aanklikt.
Maar er is meer, ook al uw bijlagen worden eerst geopend in een detonatiekamer (sandbox). Op deze manier kan men controleren of uw bijlage geen verdachte handeling uitvoert en geeft dit een extra beveiliging tegen zero-day aanvallen.
ATP kan al vanaf € 2,00 per maand per mailbox.

5. Gebruik uw gezond verstand

Banken gaan nooit via e-mail vragen om uw bankkaart te activeren.
Mails van koeriers die vragen om een nieuwe afspraak te maken omdat er niemand aanwezig was, zijn verdacht. Controleer dan eerst of er bijvoorbeeld een briefje in de brievenbus zat.
Berichten van facturen die niet betaald zouden zijn,…
If it smells funny, don’t eat it!